Nazism och rojalism

21 Apr

Bild

Jag har gått i pension från Livgardet och har nu åsiktsfrihet. Under min tjänstetid var jag lojal mot konungahuset och lönades med respekt och välvillig behandling. Nu kan jag fritt säga att monarkin är otidsenlig, men att människorna i familjen Bernadotte är välvilliga och värda respekt.

Det har återigen blivit mode att nazistämpla kungafamiljen. Det är pinsamt och ohistoriskt. Kung Gustaf V var tyskvänlig av den ”gamla stammen”. Han ogillade Hitler. Kronprins Gustav (VI Adolf) var uttalad englandsvän, liksom prins Bertil. Prinsarna Eugen och Wilhelm engagerade sig aktivt för att rädda judar från Tyskland.

Vår nuvarande konungs far, arvprins Gustav Adolf, har utpekats som nazianhängare. Det är fel, vilket den klart antinazistiska tidningen Expressen skrev redan då prinsen omkom i en flygolycka på Kastrup. Mosaiska församlingen i Stockholm höll en tacksägelsegudstjänst över prinsen.

Svårare har vi med konungens morfar (se bild ovan). Född i England som prins av Albany blev han som tonåring regent av Sachsen-Coburg-Gotha. Under nazi-tiden var han riksdagsman. Ställdes inför rätta som ”krigsförbrytare”. Domen blev böter 6.000 DM. Så mycken skada tyckte de allierade att han åstadkommit.

Så har vi drottning Silvias fader. Hur energisk företrädare han verkligen var för nazi, vet vi inte. Men behöver vi veta?

Är det inte dags att på allvar avskaffa arvsskulden? Är det inte dags att förunna familjen Bernadotte ett ostört privatliv?

Annonser
%d bloggare gillar detta: